FROST

Motivet FROST fra Kunst- og Bokprosjektet BULGARSK VÅR

Vi skriver 4. mars 2019, og jeg må med skam melde at siden min har ligget brakk så altfor lenge. Men det skal det bli en endring på framover. Ute våres det og verden våkner til liv, og med den også kampånden. 2019 går inn i historien som er året hvor hardt ervervede rettigheter ble reversert av selvtilfredse kvinner i ledelse. Skremmende å se hvor liten respekt det er å spore ovenfor de som har kjempet for kvinners rettigheter gjennom generasjoner, og hvor lett det var å bytte det inn i egne fordeler. Behovet for makt er i det minste likestilt har jeg begynt å skjønne. Så er det da opp til resten av oss, kvinner som menn å si ifra når galskapen synes å overta. Som rebellene før oss har kjempet for våre muligheter, skylder vi den neste generasjonen med kvinner det samme!

Det siste året har jeg selv, sammen med lingvist/oversetter Siri Camilla Torset jobbet med kunst- og bokprosjektet #rebellepåreise, som viser utstillingen til prosjektet på Bok & Blueshuset, Notodden, på selveste kvinnedagen, 8. mars.

Prosjektet har som overordnet mål å løfte frem kvinner som på en eller annen måte betyr eller har betydd mye for sin samtid. Det er fortsatt et stort behov for at kvinnenes historie blir fortalt også av kvinner selv for å få frem et mer nyansert bilde, og #rebellerpåreise vil fortsette å fortelle kvinners historier fra både fortid og samtid gjennom tekst og bilder også etter denne første delen av prosjektet. BULGARSK VÅR er arbeidstittelen på dette konkrete kunst- og bokprosjektet. Ja, det skal bli en bok etterhvert, så følg med og støtt oss gjerne :)!

I første omgang jobbes det med gjendiktning og illustrasjoner av de tre klassiske bulgarske kvinnelige poetene Elisaveta Bagrjana, Dora Gabe og Blaga Dimitrova, som levde og virket hovedsakelig på 1900-tallet. Alle disse tre var betydningsfulle både som diktere og gjennom sitt samfunnsengasjement. I februar dro #rebellerpåreise  derfor til Sofia for for å følge i forfatternes fotspor. Digitalgrafikken er hovedsakelig basert på de bildene som ble tatt i Sofia.

Ideen bak det hele er å forene det klassiske med moderne kunst for å vise at tema i diktene er aktuelle også i dag, og at kvinners utfordringer og følelser er like, på tvers av både generasjoner og geografi.

Rebellene vil selv være til stede på Bok- og Blueshuset, Notodden. Medrebeller er hjertelig velkomne ;)!

M

 

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *