What If God Is Just This Weird Old Man Making Pretty Bubbles On The Beach

Alle individuelle historier har en ytre ramme. Rammen for motivene mine kan virke dystre, men det er alltid rom og kanskje også derfor desto viktigere å finne de vakre historier bak tallene. Min siste reise gikk til Brasil. Brasil. For et land, og for et vakkert folk.

Brasil er dessverre også et av de land i verden der det er største forskjeller mellom fattig og rik. Høyrepopulisten Jair Bolsonaros vei til makten i Brasil har forbløffet og forferdet mange. Hans uttalelser om kvinner, fargede og homofile har fått mange til å fastslå at en slik person er uegnet til å lede 210 millioner brasilianere.

– Det er som om helvetes porter har blitt åpnet. Det er som om det har blitt erklært jaktsesong, sier Beto de Jesus, grunnlegger av Sao Paulos årlige homoparade.

Men Bolsonaros forbilde, Donald Trump, har satt en ny standard for hva ledere kan si offentlig…

 

Åtte gatebarn ble skutt og drept en julinatt ved kirken Candelaria i sentrum av Rio i 1993 som ledd i en opprydningsaksjon satt i scene av brasilianske myndigheter.

Hoveddelen av velgerne kom opprinnelig fra den fattige delen av befolkningen, i håp om at Bolsonaro ville bekjempe kriminalitet og skape et bedre Brasil. Dessverre har det nå etter valget blitt tydelig at det er det lite eller ingen ting i regjeringens program som tyder på at det skal satses på dem som befinner seg nederst på samfunnsstigen. Uteliggerne i Gloria er et symptom på en dramatisk utvikling i Brasil, og tallet på fattige øker igjen. En økende andel av Rios drøyt 15.000 uteliggere er «vanlige folk», som er rammet av krisa eller av offentlige nedskjæringer. Dette er realiteten i Brasil i dag.

«På gaten dør alle. Candelaria-massakren kunne like gjerne ha skjedd i dag. Mentaliteten har ikke endret seg, og i Brasil er det mange som fortsatt tenker at hvis de fattige får bedre utdanning, vil de miste hushjelpen sin», sier sosialarbeider Yvonne Bezerra de Mello.

 

What If God Is Just This Weird Old Man Making Pretty Bubbles On The Beach

Forskjellene mellom rik og fattig vil alltid være en av hovedårsakene for krig og vold over hele verden. Skruppelløse ledere vil sko seg og spille grupperinger mot hverandre for å avlede mot søkelyset på egen vinning. Vi ser det i fattige land, men vi ser det også her hjemme i form av en økende bruk av splittende hatretorikk. Vi står nå selv foran et valg som skal bestemme i hvilken retning vi vil gå, og hvor varmt og inkluderende samfunn vi ønsker oss fremover. La oss tenke oss godt om i stormen av ord som snillisme, hylekor og falsk presse. Kanskje til og med være ekstra på vakt når denne typen retorikk blir tatt i bruk. La oss slutte å tenke at alt blir bedre om vi følger den som er mest påståelig og som synes å ha løsningen på alt. Det er ikke nødvendigvis styrke eller godvilje som ligger bak. Vi har vært der før og sverget, -aldri mer.

Vi kan ikke la betegnelser om tilhørighet i ytre høyre eller ytre venstre bestemme hvor anstendige vi som enkeltindivider skal være. Vi er en generasjon som er smartere enn at nett-trollene i sosiale medier, og nå også i politikken skal kunne påvirke oss til å gjøre valg gjort på bekostning av noen.

Alt ligger i det lille ordet valg.

M

Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *